Retete de paste | Paste Baneasa

COZONAC BUCHET DE TRANDAFIRI

Grea 160 DESERT Faina Altele

Cozonac “buchet de trandafiri” este surpriza dulce pentru sarbatorile de Paste, realizata cu faina de la Baneasa ce are in componenta drojdie si oua. Daca va ganditi ca exista riscul de a nu obtine un cozonac pufos vreau sa va arat o sectiune din cozonacul pregatit special, asa ca nu ezitati sa incercati aceasta faina, veti fi foarte multumiti de rezultat. Intre “petalele”trandafirilor am ascuns putina Nutella, astfel incat acest cozonac sa fie si pe placul celor mici. 

INGREDIENTE:

(pentru un cozonac cu diametrul de 20 cm)
600 g faina cu drojdie si oua
280-300 ml lapte cald
1 pastaie vanilie
120 g unt topit si racit
180 g zahar
1 plic zahar vanilat
1 lingurita coaja rasa de portocale
16 lingurite Nutella

PREPARARE:

Pentru a obtine un cozonac bun trebuie sa tinem ingredientele la temperatura camerei cu 30 minute inainte de a le pregati.
Incalzim laptele cu semintele dintr-o pastaie de vanilie il el. Topim untul si il lasam sa se raceasca. Amestecam faina ce are deja in componenta oua si drojdie cu zahar si zahar vanilat, untul topit si racit., apoi cu laptele cu vanilie caldut adaugat treptat in timp ce framantam aluatul.
Framantam aluatul pana devine elastic, neted si nu se lipeste de maini. Si, daca il trantim de blatul de lucru de cateva ori (asa cum faceau mamele si bunicile noastre), avem sansa sa obtinem un aluat bun si pufos. Lasam aluatul sa creasca in loc cald timp de 40 minute, apoi il framantam iar (inca 5 minute) si il mai lasam sa creasca 40-60 minute.
Cantarim aluatul si il impartim in 24 bucatele. Intindem bucatelele de aluat, le grupam cate 3, avand grija sa intindem o lingurita rasa de Nutella in mijlocul primei si a doua bucata de blat, cu grija sa nu ajungem pana la margine, caci va iesi in exterior si va strica design-ul. Suprapunem cele 3 bucati de blat astfel incat sa vedem 1 cm din fiecare blat in partea superioara, apoi rulam si taiem in mijloc. Obtinem astfel 2 “trandafiri”. Procedam astfel pana terminam aluatul.
Punem “trandafirii” din aluat intr-o tava tapetata cu hartie de copt si ii mai lasam sa creasca inca 30 minute.
Iata si varianta cu 12 bucati de aluat (l-am refacut si a doua zi la cererea copiilor).
Coacem cozonacul “buchet de trandafiri” in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 30-40 minute (dar il vom inveli dupa 20 minute, sa nu se arda). Cand il scoatem din cuptor il ungem cu un galbenus batut cu 1 lingura lapte si o lingurita miere de albine.
Il lasam sa se raceasca pe un gratar, apoi putem pudra cu zahar, dar merge si simplu. 

Super delicios!

Produse recomandate
Faina  
Reteta de la: Diva in Bucatarie
^