Retete de paste | Paste Baneasa

COZONAC DE POST CU CREMĂ DE CIOCOLATĂ CU ROM

Grea 60 DESERT Faina Altele

Un cozonac de post pufos, aromat, cu o umplutura absolut delicioasa, o sa va convinga ca nu este greu sa realizam dulcegarii  delicioase fara lapte, oua si unt.

INGREDIENTE:

500 g faina + faina pentru prelucrare
30 g drojdie proaspata
1 lingura coaja portocala confiata
100 ml ulei caldut
100 ml lapte soia
150 ml apa minerala
180 g zahar
1 plic zahar vanilat cu rom
1 praf de sare

Pentru crema de ciocolata cu rom:

100 ml lapte de soia
50 g ciocolata neagra
2 linguri praf de cacao neagra
1 lingura amidon
3 linguri zahar
1 lingurita esenta de rom

Pentru topping:

miere de albine
zahar

 

PREPARARE:

Pentru ca sa obtinem un cozonac pufos este esential ca uleiul si laptele de soia sa fie caldute spre calde, iar apa minerala sa fie la temperatura camerei.
Punem drojdia cu o lingura de zahar, faina si lapte de soia la dospit intr-o cana. Cand acesta sta sa iasa din cana o punem peste faina amestecata cu zahar si zahar vanilat cu rom, amestecam, apoi adaugam laptele si apa si incepem sa framantam.
La final adaugam coaja de portocale confiata, un praf de sare si uleiul. Framantam foarte bine aluatul, pana devine neted si nu se lipeste de maini, apoi il lasam in loc cald sa creasca pana isi dubleaza volumul.
Presaram putina faina pe masa de lucru si pe aluat, apoi il intindem.
Pregatim crema abia acum, pentru ca trebuie sa o intindem imediat cum o luam de pe aragaz. Punem la fiert 50 ml lapte cu zahar, apoi dizolvam amidonul si praful de cacao in restul de lapte de soia, le punem in laptele cald, adaugam si ciocolata neagra topita la microunde cu 1 lingura de apa, amestecam totul pana la omogenizare si fierbem la foc foarte mic pana incepe sa se ingroase – in acest timp amestecam continuu.
Cand luam crema de pe foc adaugam esenta de rom amestecam,  apoi o intindem peste aluat.
Rulam aluatul, strangand capetele, apoi il punem in tava (eu l-am si rasucit de cteva ori).
Coacem cozonacul in cuptorul preincalzit la 180°C in jur de 60 de minute, avand grija sa il tinem acoperit primele 30 minute. Cand trece testul cu scobitoarea il scoatem si il lasam sa se raceasca pe un gratar. Pentru topping putem folosi miere de albine si zahar.
Va doresc spor la pregatit cozonac de post cu crema de ciocolata si rom!

Reteta de la: Diva in Bucatarie
^