Retete de paste | Paste Baneasa

TORT DE MERE CU ALUNE SI CREMĂ FINĂ CU GRIS

Medie 60 DESERT Faina Altele

INGREDIENTE:

Pentru blat:

300 g faina alba superioara 000 – Baneasa
1 plic praf de copt
200 g zahar brun
3-4 linguri lapte
1 lingurita rasa scortisoara
3 mere mari rase
sucul de la 1/2 lamaie
4 oua
30 ml ulei
100g alune de padure tocate nu foarte fin

Pentru crema:

500 ml lapte
4 linguri gris Baneasa
120 g zahar tos
100 g unt
4 linguri lichior de oua
3 foi de gelatina
200 g mascarpone
2 linguri zahar pudra

Pentru decor:

100 ml frisca lichida
2 linguri zahar pudra
100 g alune de padure (50 g tocate fin + 50 g tocate mare) 

PREPARARE:

Pregatim ingredientele pentru blat.
Separam ouale si batem albusurile cu zahar pana devin o spuma foarte tare. Dam merele prin razatoarea mare, le stropim cu suc de lamaie, apoi le amestecam cu galbenusuri si scortisoara.
Amestecam faina cu praful de copt si alunele de padure tocate mare.
Adaugam merele, uleiul si laptele si amestecam pana se omogenizeaza compozitia.
Adaugam jumatate din albusurile batute spuma tare si amestecam astfel incat sa fluidizam compozitia, apoi a doua jumatate in care amestecam usor, astfel incat sa obtinem o compozitie usoara, aerata.
Turnam aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si coacem 45 minute in cuptorul preincalzit la 180°C.
Cand trece testul cu scobitoarea il scoatem din forma si il lasam sa raceasca pe un gratar.
Cat timp blatul sta la cuptor incepem sa pregatim crema.
Punem foile de gelatina la inmuiat in apa rece. Fierbem laptele cu zahar si grisul adaugat in ploaie pana capata consistenta unei budinci (amestecam continuu cand incepe sa se ingroase pentru a nu se lipi). Luam de pe foc si adaugam foile de gelatina, avand grija sa mixam rapid. Cand grisul este doar putin caldut adaugam lichiorul de oua si untul si mixam pana se omogenizeaza compozitia.
Mixam separat mascarpone cu 2 linguri zahar pudra, apoi il incorporam in crema de gris, amestecand bine.
Taiem blatul in jumatate. Punem ceva mai mult de jumatate din crema peste primul blat, acoperim cu al doilea blat iar peste  acesta punem restul de crema.
Batem frisca cu zahar pudra pana se intareste, apoi imbracam tortul si il decoram cu alune de padure.
Il lasam cateva ore la rece apoi il putem felia si servi.

Sa aveti pofta!

Reteta de la: Diva in Bucatarie
^