
Tradițional, delicios și pufos. Am descris în 3 cuvinte unul dintre cele mai îndrăgite preparate de sărbători de pe masa românilor: cozonacul. Dar, nu este vorba de orice cozonac, ci de o rețetă de cozonac pufos cu nucă, foarte simplu și ușor de preparat.
Acest cozonac pufos îmbină aroma bogată a nucilor cu dulceața de necontestat a rahatului și gustul desăvârșit al boabelor de cacao, rezultând un cozonac cu o aromă specială. Pentru rețeta de cozonac pufos cu nucă nu ai nevoie de foarte multe ingrediente sau o tehnică anume de frământat, ci de bucuria de a găti în tihna casei tale și un robot de bucătărie care să pregătească aluatul în locul tău!
Într-un vas, amestecă laptele (ușor călduț) cu drojdia. Apoi, în robotul de bucătărie, adaugă făina, zahărul, vanilia și oul.
Amestecă timp de 2-3 minute, după care adaugă la amestecul de lapte și drojdie, untul moale și frământă până se obține un aluat elastic, omogen și ușor lipicios.
Scoate aluatul din vasul robotului și formează o bilă pe care o așezi într-un bol curat. Acoperă vasul cu folie alimentară și pune-l într-un loc cald. Poate fi cuptorul pe care l-ai încălzit în prealabil. Lasă-l să dospească pentru 3 ore sau până își dublează volumul.
După ce a crescut aluatul, pune-l pe un blat și întinde-l în formă de dreptunghi cu o grosime de jumătate de cm.
Într-un strat uniform, pune pe aluat cu amestecul format din albuș de ou, cacao, rahat și nucă.
Rulează foaia de aluat umplută și alcătuiește două fâșii, pe care, ulterior împletește-le. Mută cozonaci într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și lasă-i să dospească o oră sau până mai cresc cel puțin 4-5 cm.
După ce fiecare cozonac pufos cu nucă a crescut, unge-i cu o pensulă cu gălbenușul de ou. Opțional poți presăra pe deasupra zahăr tos, după care introdu-i în cuptorul încălzit la 160 grade Celsius cu ventilație sau 180 grade Celsius static, pentru aproximativ 35-45 de minute.
Rețeta de cozonac pufos cu nucă este îndeplinită cu succes!
