Cozonac pufos cu nucă

Autor rețeță:
Forbes Kids

Rețetă

Gata în

180 min.

Porții

16

Făină de grâu Crăciun Băneasa

Ingrediente

  • 600g făină allbă superioară 000 Băneasa
  • 250ml lapte călduț
  • 10g drojdie
  • 150g zahăr
  • un ou
  • un praf de sare
  • 100g unt (80% grăsime)
  • o linguriță extract de vanilie
  • 200g rahat
  • 300g nucă măcinată
  • un ou bătut pentru uns

 

Mod de preparare

Tradițional, delicios și pufos. Am descris în 3 cuvinte unul dintre cele mai îndrăgite preparate de sărbători de pe masa românilor: cozonacul. Dar, nu este vorba de orice cozonac, ci de o rețetă de cozonac pufos cu nucă, foarte simplu și ușor de preparat.

Acest cozonac pufos îmbină aroma bogată a nucilor cu dulceața de necontestat a rahatului și gustul desăvârșit al boabelor de cacao, rezultând un cozonac cu o aromă specială. Pentru rețeta de cozonac pufos cu nucă nu ai nevoie de foarte multe ingrediente sau o tehnică anume de frământat, ci de bucuria de a găti în tihna casei tale și un robot de bucătărie care să pregătească aluatul în locul tău!

 

 

Pasul 1

Într-un vas, amestecă laptele (ușor călduț) cu drojdia. Apoi, în robotul de bucătărie, adaugă făina, zahărul, vanilia și oul.

Amestecă timp de 2-3 minute, după care adaugă la amestecul de lapte și drojdie, untul moale și frământă până se obține un aluat elastic, omogen și ușor lipicios.

 

Pasul 2

Scoate aluatul din vasul robotului și formează o bilă pe care o așezi într-un bol curat. Acoperă vasul cu folie alimentară și pune-l într-un loc cald. Poate fi cuptorul pe care l-ai încălzit în prealabil. Lasă-l să dospească pentru 3 ore sau până își dublează volumul.

 

Pasul 3

După ce a crescut aluatul, pune-l pe un blat și întinde-l în formă de dreptunghi cu o grosime de jumătate de cm.

Într-un strat uniform, pune pe aluat cu amestecul format din albuș de ou, cacao, rahat și nucă.

Pasul 4

Rulează foaia de aluat umplută și alcătuiește două fâșii, pe care, ulterior împletește-le. Mută cozonaci într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și lasă-i să dospească o oră sau până mai cresc cel puțin 4-5 cm.

Pasul 5

După ce fiecare cozonac pufos cu nucă a crescut, unge-i cu o pensulă cu gălbenușul de ou. Opțional poți presăra pe deasupra zahăr tos, după care introdu-i în cuptorul încălzit la 160 grade Celsius cu ventilație sau 180 grade Celsius static, pentru aproximativ 35-45 de minute.

Rețeta de cozonac pufos cu nucă este îndeplinită cu succes!

CURIOZITĂȚI DESPRE CUM SĂ OBȚII UN COZONAC PUFOS

  • Pentru ca aluatul să fie pufos, alege făină de calitate 000. Consistența ei este perfectă pentru realizarea unui aluat pufos și aerat.
  • Mare atenție însă unde o depozitezi. Făina se ține obligatoriu în locuri uscate, în recipiente etanșe pentru a o feri de umezeală.
  • Înainte de a folosi făina la aluatul pentru un cozonac pufos, poți pune pachetul pe calorifer să se încălzească.
  • Pentru un cozonac pufos, care se rupe fâșii, făina se cerne prin sită de mai multe ori. Prin această operaţiune, făina înglobează aer şi contribuie la obţinerea unui aluat mai pufos și nu dens.

Vezi Imagini cu Rețeta

Ai mai putea încerca și...

Rețetă

Gata în

210 min.

Porții

16

Rețetă

Gata în

25 min.

Porții

10

Paste Băneasa
Confidențialitate

Acest site web folosește cookie-uri astfel încât să vă putem oferi cea mai bună experiență de utilizator posibilă. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul dvs. și îndeplinesc funcții precum recunoașterea dvs. atunci când reveniți pe site-ul nostru web și ajutarea echipei noastre să înțeleagă care secțiuni ale site-ului le găsiți cele mai interesante și utile.